Βιογραφικό - Βάλια Πολυχρονίδη - Μάρκου

ΓεννήθηKε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού φοίτησε στην παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, συνέχισε δε τις Γυμναστικές της σπουδές στην Αθήνα όπου μετοίκησε η οικογένειά της. Από τα παιδικά της χρόνια φάνηκε το ταλέντο της και η αγάπη της για τη ζωγραφική.

Ένα ταλέντο που καλλιεργήθηκε και έτσι άρχισαν οι αναζητήσεις της στον χώρο αυτό. Από το 1973 άρχισε σπουδές για την τεχνική του παστέλ στη σχολή του Μπότη Θαλασσινού και στη συνέχεια διδάχτηκε την τέχνη της ελαιογραφίας στα εργαστήρια των ζωγράφων Γιώργου Παπαδόπουλου και Τερέζας Μπούκη.

Στην πρώτη δημόσια παρουσία της, στην ομαδική έκθεση που συμμετείχε το 1976 στην Gallery Ευφραιμίδη, τα έργα της ξεχώρισαν και απέσπασαν άριστες κριτικές. Το 1978 συμμετέχει σε νέα ομαδική έκθεση του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" με εξαιρετική επιτυχία.

Το 1980 δημιουργεί πλέον τον δικό της χώρο στα Πατήσια, την Γκαλερί "Valia". Από εκεί ξεκινάει η επαφή της με συλλέκτες, με γκαλερίστες και φιλότεχνους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα ασχολείται με την συντήρηση έργων τέχνης και επίπλων σε συνεργασία με τον αντικέρ Dufleau στο Παρίσι.

Το 1984 οργανώνει την πρώτη της ατομική έκθεση μινιατούρας σε λάδι, όπου όλα τα έργα της επωλήθησαν σε ελάχιστο χρόνο.

Το 1988 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση στο παραδοσιακό χωριό Αρόλιθος Κρήτης. Την ίδια χρονικά ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννης Μόραλης την επιλέγει να φοιτήσει στη σχολή σαν εξαιρετικό ταλέντ Η δημιουργία πολυμελούς οικογένειας την απομακρύνει πρόσκαιρα από τον χώρο της ζωγραφικής.

Το 1998 ξαναμπαίνει δυναμικά στο χώρο με συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Δήμου Πατρών όπου τα έργα  βραβεύονται Τον lούλιο του 2000, στην πανελλήνια έκθεση του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" αποσπά έπαινο και τον ίδιο μήνα συμμετέχει στην έκθε· Κρητών ζωγράφων για την Ναυτική Εβδομάδα, στο Ενετικό Φρούριο "Κούλες" Ηρακλείου όπου της χορηγείται τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο.

Το Σεmέμβριο του 2000 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση στη Σύρο, στην Πινακοθήκη των Κυκλάδων και τον Οκτώβριο του 2000 συμμετέχει στ Δημοτική Αίθουσα Τέχνης "Σώκαρη" Πατρών μαζί με δέκα βραβευθέντες καλλιτέχνες από την προηγούμενη έκθεση του "Παρνασσού". Τον Νοέμβριο του 2000 πραγματοποιεί μια μεγάλη ατομική έκθεση στο Μεσολόγγι στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ, με μεγάλη επιτυχ άριστες κρητικές με 51 έργα αποκλειστικά σε παστέλ. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές της Ελλάδας, της Νέας Υόρκης και του Καναδά.

Είναι μητέρα 4 τεσσάρων παιδιών και διαμένει και δημιουργεί στην Ν. Πεντέλη Κολοκοτρώνη 11 ΑΘΗΝΑ.